ALFA KURSS "JAUNAIS PASAULES UZSKATS". ASTOTĀ NODARBĪBA. EINUHA, ETIOPIJAS KARALIENES KANDAKES GALMINIEKA ŪDENS KRISTĪBAS. 10/04/2023

"Tā Kunga eņģelis sacīja Filipam: "Celies un ej uz dienvidus pusi pa ceļu, kas no Jeruzālemes ved uz Gazu; tas ir tuksneša ceļš."

Un cēlies viņš gāja. Un, lūk, kāds etiopietis, etiopu einuhs, ķēniņienes Kandakes dižciltīgs galminieks, kas pārzināja visas viņas mantnīcas, bija nācis uz Jeruzālemi Dievu pielūgt. Un ceļā uz mājām viņš sēdēja savos ratos un lasīja pravieti Jesaju" (Apustuļu darbi 8: 26-28).

Vienosimies, ka Svētajos Rakstos ir tik daudz noslēpumainu vietu, kurām mēs pat neesam pieskārušies. Un pat neesam pievērsuši uzmanību.

Kas ir magi? Kāda ir šī nikolaitiešu mācība, ko Tas Kungs ienīst? Un kas ir einuhi, vismaz no vēstures, vismaz no Bībeles viedokļa?

Daži cilvēki dod priekšroku par to klusēt, nepieskaroties praktiskajai būtībai.

Bet mums par to kaut kas ir jāzina. Un arī jāsaprot, kāda veida parādība tā ir.

Ja Tas Kungs pievērsa uzmanību vienam no viņiem un pat sūtīja savu vēstnesi Filipu viņam pretī, mums būtu jāzina, kāpēc.

Pirmkārt, kas ir einuhs? Kas ir šī īpašā kasta? Vērsīsimies pie oficiāliem, kompetentiem avotiem.

Einuhs (sengrieķu εὐνοῦχος - “gultas sargātājs”) ir pilnībā vai daļēji kastrēts vīrietis.

Šis termins parasti tiek lietots vēsturiskā kontekstā, lai apzīmētu kalpotājus, kas bērnībā kastrēti austrumu valdnieku vai muižnieku harēmos.

Nespējot turpināt dzimtas līniju un nodibināt savu dinastiju, einuhus monarhi neuzskatīja par politiskiem konkurentiem un tie kalpoja par paklausīgiem karaliskās gribas izpildītājiem, tāpēc viņi bieži baudīja valdnieka uzticību un ietekmi galmā.

Einuhi muižnieku vidū jau sen tikuši uzskatīti par grezna dzīvesveida pazīmi austrumu stilā.

Dzejnieki apbrīnoja to “mūžīgo jaunību” un skaistumu (einuhiem neauga bārda). Spriežot pēc Marsiāla epigrammas, vieglas uzvedības sievietes nodevās priekiem ar daļēji kastrētiem einuhiem, nebaidoties no nevēlamas grūtniecības.

4. gadsimtā einuhi kļuva par starpslāni starp debesu iemītnieku imperatoru un birokrātiju; tie mazgāja, frizēja un apģērba valdniekus.

Pateicoties netraucētai piekļuvei imperatoram, einuhiem ilgu laiku bija ietekme uz valsts lietām.

Katrai valīdai, galvenajai sievai (kadın) vai princim (şehzade) tika iecelti sultāna personīgie sargi (müsahip ağaları), septiņi einuhu kalpi un galvenais einuhs (baş ağa), einuhu imami, kas vadīja dievkalpojumus harēmā, harēma kasieris (haznedar). ağası ), jeb müsendereci, kurš pārraudzīja citu einuhu darbu.

Nav šaubu, ka Etiopijas karalienes Kandakes muižnieks pārstāvēja tieši šo priviliģēto einuhu kastu.

Un par to, kas notika tur, uz tuksneša ceļa, viņa ūdens kristību priekšvakarā, varat klausīties un skatīties šeit (Tulkojums Latviešu valodā):

Ļoti iesaku. Jūs nenožēlosiet. Es garantēju, ka tas gan papildinās, gan bagātinās jūsu teoloģiju.

Iespējas ziedojumiem

Komentāri

Populāras ziņas