Beitar organizācijas simtgadei veltītie svētki Rīgā

Man Latvijā ir daudz draugu. No dažādiem sociālajiem, reliģiskiem un politiskiem slāņiem.

Man patīk komunicēt ar cilvēkiem, kas nav līdzīgi man. Tas bagātina un piešķir dzīvei garšu. Tas ļauj pastāvīgi attīstīties un skatīties uz pasauli ar pavisam citām acīm.

Manu Rīgas draugu vidū īpašu vietu ieņem Menahems Barkagans, galvenais rabīns un ebreju reliģiskās biedrības "Šamira" priekšsēdētājs.

Mēs esam regulāri sazinājušies vairāk nekā desmit gadus. Turklāt kopā ar viesiem ne reizi vien apmeklējām viņa organizēto Rīgas geto muzeju. Dažu muzeja eksponātu izveidē ņēmām tiešu finansiālu līdzdalību.

Šoreiz viņš mūs uzaicināja svinēt kārtējo cionistu organizācijas Beitar jubileju.

Tieši pirms simts gadiem, 1923. gadā, tā tika organizēta Rīgā. Vladimirs (Zejevs) Žabotinskis ir tās galvenais iedvesmotājs un organizators.

Šajā gadījumā uz svētkiem tika aicināti svarīgi un īpaši viesi. Pirmkārt, Izraēlas delegācija, kas ieradās šeit, Rīgā, lai apsveiktu savus kolēģus.

Šeit bija gan Rīgas domes pārstāvji, gan arī Saeimas deputāti.

Un, protams, kā gan šādi svētki varēja paiet bez galvenās personas. Kā jau varēja nojaust, tā bija Izraēlas vēstniece Latvijā – Šārona Rapaportas-Palgi kundze.

Pēc pēdējiem satricinājumiem šķita, ka esmu ieniris pavisam citā pasaulē. Pilnīgi citā dimensijā.

Nu, bija patīkami aprunāties ar cilvēkiem no augstākās sabiedrības. Samērojot kartes. Salīdzinot savus uzskatus ar citu viedokļiem. Koriģējot savu pozīciju labošana un izdarot praktiskus secinājumus.

Nu kur mēs bez viņiem. Izraēlas liktenim ir tieša ietekme uz katru no mums.

Kas to svētīs, tiks svētīts. Un kas to nolād, lai top nolādēts. No Ābrahāma laikiem līdz pat mūsdienām dievišķie noteikumi nav mainījušies.

Un nav šaubu, ja Latvija svētīs Izraēlu, Tas Kungs nemainīgi svētīs Latviju.

Vēlreiz izsaku dziļu pateicību mūsu draugam Menahemam Barkaganam par uzaicinājumu uz tik unikāliem svētkiem.

Lai Dievs svētī Izraēlu un sūta mieru Jeruzālemei!

Komentāri

Populāras ziņas