Tiesa vēl nav aizliegusi "Jaunajai paaudzei" tikties

Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa decembra sākumā noraidīja Ģenerālprokuratūras lūgumu piemērot pagaidu aizsardzības līdzekli pret draudzi "Jaunā paaudze", aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Paziņojumā Ģenerālprokuratūra prasīja piemērot pagaidu līdzekli pret "Jauno paaudzi", lai aizliegtu reliģiskajai organizācijai rīkot jebkādus klātienes publiskus pasākumus, tostarp dievkalpojumus, neatkarīgi no pasākuma norises vietas.

Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa, izskatījusi Ģenerālprokuratūras paziņojumu, nolēma to noraidīt. Ģenerālprokuratūra saistībā ar tiesas lēmumu iesniegusi protestu, tāpēc pirmās instances lēmums būs jāvērtē Rīgas apgabaltiesai. 2022.gada 20.janvārī tiesa jautājumu par pagaidu noregulējumu skatīs rakstveidā.

Kamēr šis strīds tiek risināts, pamata lietas izskatīšana vēl nav noteikta - tikai pēc apgabaltiesas lēmuma pieņemšanas Rīgas pilsētas Pārdaugavas pilsētas tiesa varēs noteikt datumu lietas izskatīšanai pēc būtības.

"Jaunās paaudzes" līderis Aleksejs Ļedjajevs aģentūrai LETA sacīja, ka draudze apsūdzības neatzīst.

Viņš uzskata, ka ģenerālprokurors Stukāns, vēloties slēgt baznīcu, rupji pārkāpis galvenos Satversmes principus  attiecībā uz cilvēka pamattiesībām. Draudzes lieta ir ticības apliecināšanas jautājums, saka Ļedjajevs.

“Jaunajai paaudzei” tas var patikt vai nepatikt, bet mūsu tiesības uz pastāvēšanu ir noteiktas Satversmē, un mūsu draudzes locekļu tiesības doties tieši uz “Jauno paaudzi” ir viena no cilvēka pamattiesībām pasaulē, uzsvēra draudzes vadītājs.

Draudze vērtē Stukāna rīcību kā tiešu uzbrukumu viņiem, uzskatot, ka šis uzbrukums ir slēpta atriebība par draudzes stingro nostāju, proti, konservatīvu tradicionālo vērtību aizstāvēšanu.

Ļedjajevs pauž nožēlu, ka Latvijā izveidojusies šāda situācija. “Mēs tikko esam pakļauti spēcīgam spiedienam Krievijā, kur Krievijas ģenerālprokurors iekļāvis "Jauno paaudzi" nevēlamo organizāciju sarakstā. Interesanti, vai Krievijas un Latvijas Ģenerālprokuratūras nesadarbojas," - sacīja Ļedjajevs, piebilstot, ka vēl nesen nevarēja iedomāties, ka Latvijas Ģenerālprokuratūra rīkosies Krievijas stilā.

Viņš norāda, ka Stukāns paziņojumam pievienojis vienu no Valsts policijas protokoliem, kurā teikts, ka Jaunās paaudzes vadītājs un mācītājs Ļedjajevs "kritizēja valdību krievu valodā".

Ļedjajevs uzdod jautājumu, par ko patiesībā tiek apsūdzēta draudze: vai par to, ka draudze sapulcēs lieto krievu valodu, vai par to, ka draudzes sapulcēs tiek kritizēti valdības vadītāja Krišjāņa Kariņa lēmumi?

Viņš atzīmē, ka Stukāna rīcība varētu radīt precedentu arī ES līmenī. Tieši tādēļ draudze jau ir vērsusies pēc palīdzības pie vadošajiem reliģijas brīvības un cilvēktiesību aizstāvjiem ASV, Kanādā un Eiropas Savienībā.

Raksta oriģināls ir šeit (kr.val.)

Komentāri

Populāras ziņas