Jaunā paaudze varēs turpināt darbu bez oficiālas reģistrācijas. Barikādes turpinās

Reliģisko lietu nodaļas vadītājs Ringolds Balodis

Es ļoti labi saprotu, ka pēc likteņa gribas šodien atrodamies notikumu degpunktā. Par JP dzird. Par to strīdas. Tenko.. Kāds uztraucas, kāds berzē rokas.

Šī situācija man ļoti atgādina ainu no "Kifas":

Skolotāj, pasaulē klīst tik daudz baumu

Ir vairāk versiju un hipotēžu nekā atbilžu.

Viedokļi atšķiras, cilvēki ir krustcelēs

Nu, kurš tad beidzot tiks pie lietas būtības.

Jūsu uzmanībai - eksperta vērtējums šai situācijai no tiesību viedokļa. Tātad pie mikrofona ir Ringolds Balodis, ar kuru esam pazīstami jau vairāk nekā trīsdesmit gadus.

“Jaunā paaudze” savu darbību varēs turpināt arī pēc oficiālās slēgšanas, nereģistrējoties kā reliģiska organizācija, aģentūrai LETA sacīja jurists, Reliģisko lietu pārvaldes vadītājs Ringolds Balodis. Advokāts uzsvēra, ka ziņa par Ģenerālprokuratūras vēlmi slēgt Jauno Paaudzi ir nozīmīgs notikums reliģisko organizāciju dzīvē Latvijā.

“Reliģiskas organizācijas slēgšana ir iespējama un to nosaka 1995.gada Reliģisko organizāciju likums. Taču reliģisko organizāciju slēgšana ir ārkārtīgi rets gadījums, ”sacīja Balodis, piebilstot, ka tā ir ierasta prakse Uzbekistānā, Tadžikistānā un Krievijā, bet ne Eiropas Savienības valstīs.

Profesors uzsver, ka valsts atbildīgās institūcijas jau vairākkārt ir mēģinājušas spert šādus soļus, taču, viņaprāt, demokrātisko valstu pieredze ir pierādījusi, ka tā ir cīņa ar vējdzirnavām.

Pirmkārt, reliģiskās organizācijas var darboties bez oficiālas reģistrācijas, un no šāda viedokļa iestādēm labāk sazināties ar reģistrētu, nevis ar nereģistrētu organizāciju, sacīja Balodis.

Otrkārt, viņš ir pārliecināts, ka šāda valsts institūciju darbība saliedēs konkrētās reliģiskās organizācijas biedrus. Balodis uzskata, ka organizācijas biedri sakļausies ap saviem vadītājiem, jo beidzot ir parādījies "ienaidnieks".

Balodis uzskata, ka tas prasīs lielus resursus no prokuratūras, un pašai reliģiskajai organizācijai un tās daudzajiem sekotājiem tas kļūs par "fascinējošu dzīvesveidu".

Jurists uzskata, ka slēgšanas gadījumā organizācija turpinās strādāt bez reģistrācijas, un pret Latviju tiks iesniegta sūdzība Eiropas Cilvēktiesību tiesā, kur valsts nekļūs par ieguvēju. Taču, ja šī organizācija netiks slēgta, tā "kļūs vēl nekaunīgāka, populārāka un varenāka".

Atgādinām, ka ģenerālprokurors Juris Stukāns trešdien, 10.novembrī, vērsās Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesā ar prasību izbeigt reliģiskās organizācijas Jaunā Paaudze darbu. LETA ziņo, ka tiesā pieteikums ir saņemts, taču lieta vēl nav ierosināta.

Stukāna paziņojumā ir lūgums piemērot pagaidu drošības līdzekli - aizliegt atbildētājam klātienē veikt noteiktas darbības un rīkot jebkādus publiskus pasākumus, tostarp dievkalpojumus, neatkarīgi no to norises vietas.

Prokuratūras veiktās pārbaudes gaitā konstatēts, ka, pretēji normatīvajos aktos noteiktajām prasībām ievērot sociālo distancēšanos un citus pasākumus, Rīgas Jaunās paaudzes kopiena vismaz sešas reizes tekošā gada laikā ir organizējusi publiskus pasākumus, neraugoties uz uzliktajiem administratīvajiem sodiem.

Reliģisko organizāciju likumā teikts, ka, pamatojoties uz tiesas lēmumu, organizācijas darbību var izbeigt, ja tā ir pretrunā ar normatīvajiem aktiem.

Tāds pats iznākums – ja organizācija aicina citus neievērot likumu un ar savu rīcību (mācību) apdraud demokrātisko iekārtu, sabiedrisko kārtību, kā arī citu cilvēku veselība”(Delfi).

Liels paldies, Baloža kungs! Kompetenti, nosvērti, skaidri un objektīvi. Trīsdesmit divu gadu laikā mums nav bijusi neviena kriminālizmeklēšana. Jūs kā profesionālis esat par to lietas kursā.  Jūs zināt, ka, neskatoties uz dzeltenās preses ideoloģisko agresiju, visas savas pastāvēšanas laikā mēs darbojāmies kā likumpaklausīgi pilsoņi.

90. gadu sākumā stāvējām uz barikādēm, kā savas valsts patrioti, aizstāvot Latvijas brīvību un neatkarību.

Šodien mēs atkal stāvam uz tām pašām barikādēm kā tie paši savas valsts patrioti, aizstāvot tās pašas Latvijas brīvību un neatkarību.

Pēc tām barikādēm mani apbalvoja.

Klusībā nojaušu, ka arī pēc šiem notikumiem bez tās neiztiks.

Un tagad neliela retrospekcija (Krievu valodā). Varbūt tas kādam palīdzēs līdzsvarot savu pašreizējo pasaules uzskatu. Līdz galam saprast, kurš tad īsti ir bīstams tautai, kurš tai ir par svētību.

Zinot savas konstitucionālās brīvības, mēs nekad neesam pārkāpuši sarkanās līnijas. Esmu pārliecināts, ka veselais saprāts un taisnīgums arī šodien gūs virsroku varu pieturošo starpā..

Mēs neesam savas valsts ienaidnieki vai noziedznieki. Mēs esam patrioti, brīvas un neatkarīgas Latvijas aizstāvji.

Vēlreiz liels paldies, Baloža kungs, par sapratni un profesionālu tekošo notikumu novērtējumu.

Komentāri

Populāras ziņas