Pēc sirdsapziņas vai pēc likuma

Tomass Džefersons teica: "Kad tirānija kļūst likumīga, nepaklausība kļūst par pienākumu".

Cilvēks vienmēr ir izvēles priekšā. Kam klausīt - ārējiem likumiem vai iekšējiem likumiem. Un kas ir briesmīgāk - pārkāpt ārējo likumu, rīkojoties pēc sirdsapziņas, vai izpildīt pavēli, bet pret sirdsapziņu? Smalkas lietas.

Visvieglāk ir savu vājumu attaisnot un piesegt ar sistēmas prasībām. Nu ko darīt, tādi noteikumi, tādas uzstādnes. Jebkurš muļķis var kļūt par totalitārās sistēmas paklausīgu skrūvīti.

Taču būt harmonijā ar sevi ir pavisam cita lieta.

Nirnbergas prāvas laikā uz apsūdzēto sola nebija neviena toreiz spēkā esošo Vācijas likumu pārkāpēja. Likumpaklausīgie biedri, kuri precīzi bija izpildījuši visus tā režīma noteikumus un regulas, devās uz nāvessodu.

Bet tās pašas Vācijas likumu pārkāpēji piemēram, Šindlers, Gērings juniors, Karls Luts un daudzi citi, kļuva par nacionālajiem varoņiem.

Kopš tā laika maz kas ir mainījies. Spēles noteikumi tie paši. Un katrs no mums izvēlas, iet pa plato ceļu – tur, kur vairākums, vai iet pa šauro taku, rīkojoties pēc sirdsapziņas.

Iesaku noskatīties dievkalpojumu par šo tēmu. Garantēju, ka tas nevienu neatstās vienaldzīgu (Tulkojums Latviešu valodā).

Iespējas ziedojumiem

Komentāri

Populāras ziņas