Māci mums skaitīt savas dienas tā, lai mēs iegūtu gudru sirdi

 

Lielu cilvēku dzīve ir tik neparedzama un paradoksāla. Viens no tiem ir Ernests Millers Hemingvejs. Izcils rakstnieks, kurš ieguvis atzinību un popularitāti visā pasaulē. Viņa grāmatas ir tulkotas desmitiem valodās. Viņš bija labi pazīstams aristokrātiskām aprindām. Bohēmija - neatkarīgi no tā, vai tā būtu Eiropas vai Amerikas - uz viņa iezīmējās. Aforismi un viņa darbu citāti, kas izkaisīti visā pasaulē.

1952. gadā žurnāls Life publicēja Hemingveja stāstu Vecais vīrs un jūra - lirisks vēstījums par vecu zvejnieku, kurš noķēra un pēc tam palaida savas dzīves lielāko zivi.

Stāsts guva lielus panākumus gan kritiķu, gan lasītāju vidū, un izraisīja pasaules mēroga rezonansi. Par šo darbu 1953. gadā rakstnieks saņēma Pulicera prēmiju, 1954. gadā viņam tika piešķirta Nobela literatūras prēmija.

Pats interesantākais ir tas, ka daudzi viņa izteicieni bija pravietiski. Kā saka Svētie Raksti, mēles varā - gan dzīvība, gan nāve.

«Dodiet cilvēkam to, kas viņam vajadzīgs, un viņš gribēs ērtības . Nodrošiniet viņam ērtības - viņš tieksies pēc greznības. Aplejiet viņu ar greznību - viņš sāks nopūsties pēc izsmalcinātības. Ļaujiet viņam saņemt izsmalcināto - viņš alkst neprāta. Dodiet viņam visu, ko viņš vēlas - viņš sūdzēsies, ka viņu pievīla un ka viņš nesaņēma to, ko vēlējās. Tāpēc vīrietim nav tiesību nomirt gultā - vai nu kaujā, vai lode pierē.»

1960. gadā Hemingvejs tika uzņemts Mayo klīnikā Ročesterā, Minesotā, un viņam tika diagnosticēta depresija un nopietni psihiski traucējumi. Izgājis no slimnīcas un pārliecinājies, ka vairs nespēj rakstīt, viņš atgriezās savās mājās Kečumā, Aidaho štatā. 1961. gada 2. jūnijā Ernests Hemingvejs izdarīja pašnāvību ar šāvienu no ieroča.

Ardievu ieroči! Un kam tad tagad zvana zvani, pāri upei koku ēnā? Vecais vīrs un jūra to joprojām mēģina noskaidrot.

Toreiz viņam bija gandrīz 62. Šodien man ir 64. Gandrīz tāds pats vecums. Ir mazliet skumji skatīties uz tik liela un talantīga cilvēka nāvi. Labi, Kurtam Kobeinam savos divdesmit septiņos gados, un tagad viņam aiz muguras ir vairāk nekā pusgadsimts.

Man nav tiesību tiesāt, tikai pārdomāju.

Tik daudz pretrunīgu domu. Kas patiesībā ir reāls cilvēka dzīves novērtējums? Un kādu lomu tanī pēdējā dienā nospēlēs «uzvaras šāviena» fakts? Kura kausa daļa pārsvērsies, to zina tikai Dievs.

ES nezinu. ES nezinu. Bet nez kāpēc mana dvēsele kļuva skumja.

Māci mums skaitīt savas dienas tā, lai mēs iegūtu gudru sirdi. Sirds, kas pilnībā sapratīs 2021. gada galvenā vēstījuma praktisko nozīmi:

Lūk, nāku drīz; turi to kas tev ir, lai kāds neatņem tev tavu vainagu. 


Iespējas ziedojumiem

Komentāri

Populāras ziņas